سلمان زارع؛ علی طویلی؛ علی شهبازی؛ اکبر ریاحی
دوره 63، شماره 1 ، خرداد 1389، ، صفحه 29-40
چکیده
در این تحقیق تأثیر سطوح مختلف اسید سالیسیلیک بر بهبود ویژگی جوانهزنی گیاه توت روباه Sanguisorba minor L. در شرایط رویارویی آن با تنش شوری و خشکی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت، تیمارها شامل تنش شوری و خشکی هر کدام در پنج سطح صفر، 3/0-، 6/0-، 9/0- و 2/1- مگاپاسکال و اسید سالیسیلیک ...
بیشتر
در این تحقیق تأثیر سطوح مختلف اسید سالیسیلیک بر بهبود ویژگی جوانهزنی گیاه توت روباه Sanguisorba minor L. در شرایط رویارویی آن با تنش شوری و خشکی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت، تیمارها شامل تنش شوری و خشکی هر کدام در پنج سطح صفر، 3/0-، 6/0-، 9/0- و 2/1- مگاپاسکال و اسید سالیسیلیک در چهار سطح صفر (بهعنوان شاهد) 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری و خشکی کلیه صفات مورد بررسی کاهش یافت در حالی بود که بذور تیمار شده کمتر بود. کاربرد اسید سالیسیلیک باعث افزایش معنیداری در درصد و سرعت جوانهزنی و مدت زمان جوانهزنی بذور شد اما بر روی طول ساقهچه، ریشهچه و گیاهچه تاثیری نداشت. از آنجایی که غلظت 200 و 300 میلیگرم در لیتر اسید سالیسیلیک نسبت به غلظت 100 میلیگرم در لیتر تاثیر بیشتری در بهبود صفات جوانهزنی داشتند و از سوی دیگر اختلاف معنیداری بین این دو غلظت دیده نشد، با توجه به مسائل اقتصادی و اینکه اگر غلظت اسید سالیسیلیک مصرف شده از حدی بالاتر رود باعث تشدید علائم تنش در گیاه میشود، غلظت 200 میلیگرم در لیتر اسید سالیسیلیک برای تعدیل اثرگذاریهای منفی تنشهای شوری و خشکی بر گیاه توت روباه پیشنهاد شد.