TY - JOUR ID - 30017 TI - کیفیت علوفه گونه‌های مرتعی در مراتع استپی «چنگوله» استان ایلام JO - نشریه علمی - پژوهشی مرتع و آبخیزداری JA - JRWM LA - fa SN - 5044-2008 AU - ارزانی, حسین AU - معمری, مهدی AU - معتمدی, جواد AU - محمد پور, ﻣﺎﺷﺎاﷲ AD - استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران AD - دانشجوی دکتری مرتعداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، ایران AD - استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه، ایران AD - عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، ایران Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 65 IS - 3 SP - 277 EP - 288 KW - انرژی متابولیسمی KW - پروتئین خام KW - حد بحرانی KW - کیفیت علوفه KW - مرحلة فنولوژی KW - هضم‌پذیری مادة خشک DO - 10.22059/jrwm.2012.30017 N2 - آگاهی و اطلاع از کافی بودن علوفة مراتع برای رفع نیازهای پروتئینی و انرژی مورد نیاز روزانة دام چراکننده در طول فصل چرا یکی از مهم‌ترین عوامل در تعادل دام و مرتع می‌باشد. به همین منظور در پژوهش حاضر کیفیت علوفة گونه‌های مهم مراتع استپی «چنگوله» ایلام مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش از 4 گونة مرتعی شامل؛ Hammada salicornia، Salsola lanchnantha، Convolvulus oxyphyllus و Pteropyrum noeanum که از گونه‌های مهم و عناصر اصلی تیپ‌های گیاهی مراتع منطقه مورد مطالعه می‌باشند، در سه مرحلة فنولوژیکی (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) در سال 1387 نمونه‌برداری شد. سپس شاخص‌های کیفیت علوفه شامل؛ درصد پروتئین خام (CP)، درصد الیاف نامحلول در شویندة اسیدی (ADF) درصد هضم‌پذیری مادة خشک (DMD) و مقدار انرژی متابولیسمی (ME) اندازه‌گیری شد. به‌منظور مقایسة گونه‌ها و مراحل رشد از نظر شاخص‌های کیفیت علوفه، از تجزیه و تحلیل واریانس و به‌منظور مشاهدة منابع تغییرات درون گروهی، از آزمون مقایسة دانکن استفاده شد. نتایج به‌ـدست آمده نشان می‌دهد که در بین گونه‌های مورد مطالعه، بیشترین درصد پروتئین خام (CP)، مربوط به گونة شور روی Hammada salicorniaبوده‏ ‏‏, که در مرحلة رشد رویشی می‌باشد و در هر سه مرحلة فنولوژی از حد بحرانی آن (7 درصد)، برای واحد دامی در حالت نگهداری بالاتر می‌باشد. همچنین مقدار انرژی متابولیسمی(ME) این گونه نیز در بالا‌ترین حالت نسبت به حد بحرانی (Mj/kg 8) در مقایسه با سایر گونه‌ها قرار دارد. UR - https://jrwm.ut.ac.ir/article_30017.html L1 - https://jrwm.ut.ac.ir/article_30017_748e71fb6b9c21fb011594da1ce6b898.pdf ER -