TY - JOUR ID - 71902 TI - بررسی تأثیر مرحلۀ گلدهی بر کمیت و کیفیت اسانس Salvia limbata درطبقات ارتفاعی مختلف درمراتع طالقان JO - نشریه علمی - پژوهشی مرتع و آبخیزداری JA - JRWM LA - fa SN - 5044-2008 AU - صفاریها, مریم AU - آذرنیوند, حسین AU - زارع چاهوکی, محمدعلی AU - طویلی, علی AU - نژادابراهیمی, صمد AU - پاتر, دنیل AD - دانشجوی دکتری مرتعداری، دانشکدۀ منابع طبیعی، دانشگاه تهران. AD - استاد، دانشکدۀ منابع طبیعی، دانشگاه تهران. AD - دانشیار دانشکدۀ منابع طبیعی، دانشگاه تهران AD - استادیار، پژوهشکدۀ گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی. AD - استاد، دانشکدۀ کشاورزی و علوم محیط زیست، دانشگاه کالیفرنیا، دیویس. Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 72 IS - 1 SP - 139 EP - 149 KW - روغن‌های فرار KW - طبقات ارتفاعی KW - مرحلۀ گلدهی KW - Salvia limbata KW - طالقان DO - 10.22059/jrwm.2019.272446.1334 N2 - گیاه مریم گلی (Salvia limbata) گیاهیعلفی و پایا و متعلق به خانوادۀ نعناع و بومی ایران است. در این تحقیق اندام هوایی گیاه Salvia limbata در مرحلۀ گلدهی در تیرماه در مناطق ارتفاعی مختلف در مراتع طالقان از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیبات شیمیایی موجود در آن­ها مطالعه شد. برای بررسی مواد مؤثرۀ گیاه در رویشگاه­های مورد مطالعه در مرحلۀ گلدهی ۹ نمونۀ گیاهی برای آنالیز فیتوشیمی بررسی شد. شناسایی ترکیبات تشکیل دهندۀ اساسی (کمیت و کیفیت) با دستگاه GC/MS و GC-FID (کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی) صورت گرفت. بازده اسانس در مرحلۀ گلدهی به ترتیب در پایین طالقان (m۱۷۰۶) برابر ۳۴/۰در میان طالقان (m۱۹۱۴) برابر ۳۴/۰و در بالا طالقان (m۲۴۷۳)   ۴۶/۰ درصد (وزنی به وزنی) دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده، تغییرات ارتفاع در سه رویشگاه مورد مطالعه اختلاف معنی­داری را در بین درصد ترکیبات به دست آمده نشان می­دهد. همچنین عمده­ترین ترکیبات تشکیل دهندۀ اسانس شامل: آلفاپینن، بتاپینن، آلوآرومادندرن واسپاتولونول هستند. UR - https://jrwm.ut.ac.ir/article_71902.html L1 - https://jrwm.ut.ac.ir/article_71902_3d9c89c0f7641ebb500810833acfac08.pdf ER -