بهرام امیری؛ ناهید تکین؛ حسین قره داغی؛ بهروز رسولی
چکیده
هدف از انجام این تحقیق معرفی منبع علوفهای جدید و با ارزش از طریق ترکیب و سیلو کردن سه گونهی یونجه، هالکنموم (Halocnemum strobilaceum)) و میوه کهور (Prosopis juliflor) و ارزیابی آن با استفاده از روش تجزیه تقریبی، روش تولید گاز و دام زنده میباشد. برای انجام این آزمایش ابتدا مقدار مناسبی از گونههای موردنظر جمعآوری گردید. سپس بهوسیله چاپر به ابعاد ...
بیشتر
هدف از انجام این تحقیق معرفی منبع علوفهای جدید و با ارزش از طریق ترکیب و سیلو کردن سه گونهی یونجه، هالکنموم (Halocnemum strobilaceum)) و میوه کهور (Prosopis juliflor) و ارزیابی آن با استفاده از روش تجزیه تقریبی، روش تولید گاز و دام زنده میباشد. برای انجام این آزمایش ابتدا مقدار مناسبی از گونههای موردنظر جمعآوری گردید. سپس بهوسیله چاپر به ابعاد کمتر از 5 سانتیمتر خرد شدند. در ادامه هالوکنموم(H)، میوه کهور(K)، یونجه(U) و ملاس(M) در چهار تیمار و با سه تکرار در قالب طرح آزمایشی بلوک کامل تصادفی به ترتیب به نسبت 50: 20: 20:10 درصد، 50:30:10: 10 درصد، 50: 10: 30: 10 درصد و30: 30: 30: 10 درصد بر اساس وزن ماده خشک سیلو شدند. در پایان مدت آزمایش (28 روز) ارزش علوفهای این ترکیبات با استفاده از روشهای استاندارد AOAC مورد ارزیابی قرار گرفت. بهمنظور برآورد میزان مصرف سیلوهای تهیهشده از سه رأس میش نژاد قشقایی یکساله غیر شیرده با وزن5/2 ± 45 کیلوگرم و سه رأس بز ماده نژاد توده سیاه مویی یکساله غیر شیرده با وزن 5/2 ±30 کیلوگرم بر اساس آزمایشی بهصورت طرح اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار استفاده شد. نتایج نشان داد که ترکیب M10-U20-K20-H50 و M10-U30-K10-H50 طی دوازده ساعت اولیه دارای هضم پذیری بیشتری بودند. مطالعه ارزش غذایی ترکیبات سیلو شده در این تحقیق به روش تولید گاز نشان داد که ترکیب M10-U20-K20-H50 مقدار ماده آلی خشک، ماده آلی قابلهضم و انرژی متابولیسمی نسبتاً بالاتری دارد و بیشتر موردتوجه دامهای موردمطالعه است. پس میتوان آن را بهعنوان یک ترکیب مناسب غذایی و اقتصادی پس از انجام تحقیقات تکمیلی توصیه نمود.