اثر سطوح مختلف شوری بر تغییرات روزنه‌ای گونه‌های مرتعی Hedysarum coronarium L. و Hedysarum criniferum Boiss.

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه مرتع‌داری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران.

2 دانشجوی کارشناسی ارشد مرتع‌داری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، ایران.

3 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزآباد، ایران.

4 استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، ایران.

چکیده

در این تحقیق اثر استرس شوری روی تغییرات روزنه برگ‌های H. coronariumوH. criniferumبا استفاده از میکروسکوپ نوری بررسی شد. طرح به‌صورت آزمایش فاکتوریل شامل (تیمارهای گونه‌های گیاهی و سطح شوری صفر، 100، 200، 250 و 300 میلی‏مولار کلرید سدیم) بر پایه طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار و 50 عدد بذر در هر تکرار کشت گردید. بذرها در گلدان‌های پلاستیکی در ماسه‌های استریل شده رشد نمودند. همه گلدان‌ها با آب مقطر تا مرحله جوانه‌زنی آبیاری شدند، سپس با محلول هوگلند همراه با تیمارهای شوری به مدت 40 روز آبیاری ادامه یافت. درنهایت صفات روزنه اندازه‌گیری شدند. آنالیز آماری داده‌ها به‌وسیله نرم‌افزار SPSS انجام شد. اختلاف بین میانگین‌ها با استفاده از آزمون دانکن (05/0P <) مشخص گردید. نتایج نشان دادند کمترین مقدار طول روزنه، عرض روزنه و مساحت روزنه در تنش شوری 300 میلی مولار مشاهده شد. طول و عرض روزنه  با افزایش تنش شوری کاهش یافتند. طول روزنه 33/22 و 76/23 میکرومتر به ترتیب برای H. coronariumو. H. criniferumکاهش یافت، از آنجائی که عرض روزنه با 13/17 و 62/18 میکرومتر به ترتیب برای H. coronariumو.H. criniferumکاهش یافت. مساحت روزنه 11/397 و 83/442 میکرومترمربع  به ترتیب برای  H. coronariumوH. criniferumکاهش یافت. استرس شوری اثرات مثبت روی تراکم روزنه‌ها (میکرومتر مربع) داشتند. بیشترین تراکم روزنه‌ها در گونه H. criniferum در ترازهای 250 و 300 میلی مولار شوری به دست آمد. 

کلیدواژه‌ها


[1] Ashraf, M., and Harris, P.J.C. (2004). Potential biochemical indicators of salinity tolerance in Plants, Plant Science, 166: 3–16.
[2] Chatrath, A., Mandal, PK. and Anuradha, M. (2000). Effect of secondary salinization on photosynthesis in fodder oat (Avena sativa L.) genotypes, Journal of Agronomy and Crop Science, 184: 13-16.
[3] Dilcher, D.L. (1974). Approaches to the identification of angiosperm leaf remains. Botanical Review, 40: 1-157.
[4] Ghahraman, A. (1984). Colored flora Iran. Papilionaceae, volume 26.
[5] Grant, B.W., and Vatnick, I. (2004). Environmental correlates of leaf stomata density. Teaching Issues and Experiments in Ecology. Vol. 1. Experiment 2 access online at http://tiee.ecoed.net/vol/v1/ experiments/stomata/stomata.html.
[6] Gutierrez-Mas, J.C. (1983). La Zulla La reina de las forrajeiras de secano, Agriculture, 11: 576–677.
[7] Haron, N.W. and Moore, D.M. (1996). The taxonomic significance of leaf micro morphology in the genus Eugenia L. (Myrtaceae), Botanical Journal of the Linnean Society, 120:265–277.
[8] Hebbara, M., Rajakumar, G.R., Ravishankar, G. and Raghavaiah, C.V. (2003). Effect of salinity stress on seed yield through physiological parameters. Helia, 26: 155-160.
[9] Heidari, S.A.H. (1994). Variation in the sensivity of hodulation and nitrogen fixation to nitrate in annual Medicago species. Ph.D. Thesis. Adelide University Australia, P. 179.
[10] Hetherington, A.M., and Woodward, I.F. (2003).The role of stomata in sensing and driving environmental change, Nature, 424: 901–908.
[11] Issolah, R., H. Benhizia, and N. Khalfallah, 2006. Karyotype variation within some natural populations of sulla (Hedysarum coronarium L., Fabaceae) in Algeria. Genetic Resources and Crop Evolution, 53: 1653–1664.
[12] Iyengar, E.R.R., and Reddy, M.P. (1996). Photosynthesis in Highly Salt Tolerant Plants, Handbook of Photosynthesis. Marshal Dekar, Baten Rose, USA, p. 897-909.
[13] James, R.A., Caemmerer, S.V. Condon, A.G. Zwart, A.B. and Munns, R. (2008). Genetic variation in tolerance to the osmotic stress component of salinity stress in durum wheat, Functional Plant Biology, 35: 111–123.
[14] Kemp, P.R., and Cunningham, G.L. (1981). Temperature and salinity effects on leaf anatomy and photosynthesis of Distichlis spicata (L.) Greene, American Journal of Botany,68: 507–516.
[15] Kilic, S., Cavusoglu, K. and Kabar, K. (2007). Effects of 24-epibrassinolide on salinity stress induced inhibition of seed germination, seedling growth and leaf anatomy of barley. Suleyman Demirel University, Faculty of Arts and Science, 2: 41–52.
[16] Lake, J.A., Woodward, F.I. and Quick, W.P. (2002). Long-distance CO2 signalling in plants, Journal of Experimental Botany, 53: 183–193.
[17] Levitte, J. (1980). Responses of plants to environmental stress. Academic Press. New York, 8: 567-573.
[18] Maas, E.V., and Grattan, S.R. (1999). Crop yields as affected by salinity. In: Skaggs, R.W., van Schilfgaarde, J. (Eds), Agricultural Drainage. Agron. Monograph 38. ASA, CSSA, SSA, Madison, WI p. 55–108.
[19] Metcalfe, C. R., and Chalk, L. (1950). Anatomy of the dicotyledons, 2. vols. Clarendon Press, Oxford, UK.
[20] Moore, G., Sanford, P. and Wiley, T. (2006). Perennial pastures for Western Australia, Department of Agriculture and Food Western Australia, Bulletin 4690, Perth.
[21] Munns, R. (2002). Comparative physiology of salt and water stress. Journal of plant cell and environment, 25: 239-250.
[22] Munns, R. (2005). Genes and salt tolerance: bringing them together. New Phytologist, 167: 645– 663.
[23] Robinson, S.P., Downton, W.J.S. and Millhouse, J.A. (1983). Photosynthesis and ion content of leaves and isolated chloroplasts of salt-stressed spinach, Plant Physiology, 73: 238–242.
[24] Sai-Kachout, S., A. Ben-Mansoura, K. Jaffel, J.C. Leclerc, M.N. Rejeb, & Z. Ouerghi, 2009. The effect of salinity on the growth of the halophyte Atriplex hortensis (Chenopodiaceae). Applied Ecology and Environmental Research, 7: 319-332.
[25] Solmaz, I., Sari, N., Dasgan, Y., Aktas, H., Yetisir, H. and Unlu, H. (2011). The effect of salinity on stomata and leaf characteristics of dihaploid melon lines and their hybrids. Journal of Food, Agriculture and Environment, 9 (3 and 4):172-176.
[26] Talamucci, P. (1998). Il ruolo della Sulla nell’attuale contesto della foraggicoltura italiana. In: La Sulla: possibili ruoli nella foraggicoltura mediterranea. I Georgofili, Quaderni 1998-I, Firenze, p. 7–27.